Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 tulpina de praz, 1 radacina de telina, 2 morcovi, 200 g varza de Bruxelles, 100 g conopida, 100 g fasole verde, 100 g mazare, 1 lingura unt sau margarina, 1 ceapa, 4 cartofi, 1 l concentrat de legume (Knorr +apa), sare, piper macinat, 1 varf de cutit nucsoara, 250 g tortellini sau macaroane scurte, 100 g smantana, 2 linguri patrunjel verde tocat.
Mod de preparare: Se spala legumele si se taie: prazul - rondele, telina - cubulete, iar morcovii - felii subtiri. Se spala varza de Bruxelles si buchetelele de conopida si se lasa sa se scurga. Fasolea curatata si spalata se rupe in doua, iar mazarea (congelata) se lasa sa se dezghete. Se incinge uleiul intr-o cratita si se caleste ceapa taiata marunt, pana ce devine sticloasa. Se adauga cartofii curatati de coaja si taiati bucati potrivite, se dunstuiesc si ei cateva minute, dupa care se acopera cu zeama de zarzavat si se lasa pe foc sa dea in clocot. Se introduc apoi pe rand si celelalte legume (in functie de durata de fierbere) si se fierb pana ce sunt bine patrunse. Se condimenteaza supa cu sare, piper si nucsoara si se incorporeaza tortellini fierti separat inainte. Se adauga smantana, se mai gusta o data supa de sare si piper, se presara patrunjelul tocat si se serveste imediat.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 castravete, 1 lingura sare, 2-3 catei de usturoi, 300 g iaurt gros, 1 ceapa, sare, piper macinat, 1 varf de cutit nucsoara, 1 varf de cutit chimen, 1 lingurita miere, 1 legatura marar. Mod de preparare: Se curata castravetele de coaja, se spala, se lasa sa se scurga si se taie in opt pe lung, iar apoi cubulete. Se pun cubuletele intr-un castron, se presara peste ele sare si se lasa 10-15 minute sa se patrunda. Intr-un alt castron, se toarna iaurtul si se incorporeaza in el ceapa data pe razatoarea mica. Se adauga sarea, piperul, nucsoara, chimenul si mierea, apoi mararul verde tocat. Se amesteca bine, se mai gusta o data sosul de sare si piper si se toarna peste castraveti. Se garnisesc cu putin marar tocat si se servesc imediat.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 linguri unt, 1 ceapa, 200 g mei, 1/8 l concentrat de legume (Knorr +apa), 100 g cascaval ras, 2 galbenusuri, pesmet, sare, 1 varf de cutit nucsoara, 1 varf de cutit piper rosu macinat, 2-3 linguri ulei de masline, 1/8 l lapte, 200 g cascaval taiat cubulete, 1 lingurita patrunjel verde tocat. Mod de preparare: Se incinge untul intr-o cratita si se caleste in el ceapa taiata marunt pana ce devine sticloasa. Se adauga meiul spalat si bine scurs, se dunstuieste si el putin si se stinge cu zeama de zarzavat. Se lasa sa fiarba - amestecand intruna - circa 20 de minute, la foc potrivit, pana ce se umfla, dupa care se ia de pe aragaz, se lasa putin sa se raceasca si se incorporeaza in el cascavalul ras si galbenusurile. Se adauga pesmetul - pentru legat compozitia - si se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara. Se formeaza chiftelute plate care se prajesc in putin ulei incins, pana ce se rumenesc pe ambele parti. Pentru sos, se pune laptele pe foc si, cand e fierbinte, se adauga cascavalul taiat cubulete si se amesteca pana ce se topesc. Se sareaza, se pipereaza, se adauga patrunjelul tocat si se serveste impreuna cu chiftelutele de mei.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 fileuri de peste (cod sau salau) a 150 g, cateva picaturi de sos Worcester, sare, piper, 1/2 ceasca ulei de masline, 2 catei de usturoi, 400 g dovlecei, 3-4 grapefruit-uri, putina zeama de grapefruit, 2 linguri unt. Pentru sos: 2 galbenusuri, 2 linguri zeama de grapefruit, 1 lingurita mustar, 250 g iaurt, 2 linguri smantana, 1/2 legatura marar. Mod de preparare: Se spala fileurile de peste, se zvanta, se stropesc cu zeama de lamaie si cu sos Worcester, se sareaza, se pipereaza si se tin 10-15 minute la frigider, ca sa se patrunda. Usturoiul curatat si zdrobit cu putina sare se caleste in uleiul incins. Se adauga dovleceii taiati felii, se prajesc si ei putin, se scot din tigaie si se pun deoparte. Se curata grapefruit-urile de coaja si se desfac felii. Se scoate pestele din frigider, se stropeste cu putina zeama de grapefruit si se prajeste in uleiul cu usturoi, in care s-a incorporat si untul. Se prepara sosul, amestecand bine galbenusurile cu zeama de grapefruit, mustarul, iaurtul si smantana. Se aseaza feliile de grapefruit de jur-imprejur pe marginea platoului, la mijloc se pun rondelele de dovlecel si peste ele fileurile de peste, se toarna deasupra sosul si se garnisesc cu fire de marar verde.
DULCIURI
Ingrediente (pentru 12 bucati): Pentru aluat - 500 g faina, 1/2 lingurita sare, 200 g unt rece, 50 g untura de porc, 4-6 linguri apa de la gheata. Pentru umplutura - 1 kg mere acrisoare, 175 g zahar, 30 g faina, 1/2 lingurita sare, 1 lingurita scortisoara, 1/2 lingurita nucsoara, 40 g unt, inca 10 g unt pentru forma. Mod de preparare: 1. Aluatul - Se pun pe planseta faina si sarea si deasupra untul taiat bucatele. Se toaca de cateva ori cu un cutit mare, pana ce amestecul devine sfaramicios. Se adauga apa de la gheata si se framanta un aluat neted, care se inveleste cu o folie de plastic si se tine o ora la rece. 2. Merele - Se curata merele, se taie in patru, se indeparteaza semintele si partea lemnoasa si se taie, din nou, felii subtiri. 3. Se prepara umplutura - Se amesteca mai intai zaharul cu faina si mirodeniile, si dupa aceea cu felii de mar. Se unge o tava de tarta (diametrul: 30 cm) si se incinge cuptorul la 220¡C. 4. Se intinde aluatul - Se intind 2/3 din aluat si se acopera fundul si marginile formei. 5. Se umple tarta - Se toarna umplutura de mere in forma, se presara peste ea bucatile de unt si se acopera cu aluatul ramas, intins si el pe planseta. Se apasa marginile cu degetele ca sa se lipeasca, se inteapa cu o furculita, se da tarta la cuptor. Se coace 15 minute la 220¡C, apoi se reduce caldura la 180¡C si se mai lasa inca 45 de minute in cuptor. Se presara eventual cu zahar pudra si se serveste calduta.