1 - Merele si perele
- reduc nivelul colesterolului din sange
- ajuta la digestie
- contin multe vitamine si minerale: betacaroten, vitamina C, acid folic, calciu, magneziu, iod, fosfor si potasiu
- perele stimuleaza secretia hormonilor tiroidieni
- fortifica sistemul imunitar
- au efect antiinflamator
- te ajuta sa-ti refaci fortele
- au un usor efect laxativ si diuretic
2 - Bananele
- sunt o sursa bogata in proteine si potasiu
- au calitati energizante importante
- te ajuta sa lupti impotriva insomniei, depresiei si problemelor premenstruale
- contin antioxidanti, beta-caroten si vitamina C
- contin vitamina B6, care ajuta la prevenirea bolilor de inima si la buna functionare a sistemului nervos
- o hrana excelenta in perioadele de convalescenta - sunt usor de digerat si fac pofta de mancare
- bananele foarte coapte diminueaza simptomele neplacute provocate de diaree
3 - Pestele (somon, sardele)
- ajuta memoria si alte functii ale creierului
- previne aparitia bolilor de inima
- previne aparitia cheagurilor de sange
- reduce riscul aparitiei cancerului
- reduce riscul atacurilor cerebrale
- cercetarile arata ca acizii grasi Omega-3 ajuta la ameliorarea artritei reumatoide
- folosit in tratarea bolilor de piele, cum ar fi psoriazisul, dermatitele si eczemele
- contine vitamina E cu efect antioxidant
- reprezinta una dintre cele mai bune surse de seleniu mineral, element care previne aparitia cancerului
- carnea anumitor specii de peste contine triptofan, un aminoacid care ajuta in cazul tulburarilor de somn
4 - Sfecla
- intareste sistemul imunitar si curata organismul de toxine
- are un nivel ridicat de antioxidanti
- se crede ca stimuleaza memoria si concentrarea
- intareste rinichii, vezica biliara si ficatul
- previne aparitia pietrelor la rinichi
- atenueaza problemele menstruale, in special anemia cauzata de ciclurile abundente
5 - Fructele de padure
- coacazele negre, murele, coacazele rosii si afinele curata sangele si ajuta la circulatie
- afinele ajuta la vindecarea infectiilor renale, ale vezicii biliare si ale tractului urinar
- coacazele negre ajuta la tratarea infectiilor respiratorii
- capsunile pot sa atenueze ridurile, dar si inflamatiile articulare
- celuloza din fructele de padure ajuta digestia
- au un bogat continut antioxidant
- contribuie la refacerea si sanatatea celulelor
6 - Broccoli
- multi cercetatori considera ca ajuta la combaterea cancerului de intestin
- contine sulfurafan, substanta care detoxifica organismul si previne aparitia cancerului, a bolilor respiratorii si a bolilor de inima
- consumata de mama in timpul sarcinii, previne aparitia sindromului spina-bifida, la fat
- elibereaza serotonina, o substanta existenta in creier si responsabila de starea noastra de spirit, a carei lipsa determina aparitia depresiilor
- mentine sanatatea pielii
7 - Varza
- indeparteaza problemele stomacale si indigestia. Sucul de varza, consumat zilnic pe o perioada mai lunga de timp, poate vindeca ulcerul stomacal
- are efect laxativ
- sucul de varza revigoreaza tenul si previne aparitia acneei, in cazul persoanelor cu o piele sensibila
- curata ficatul - cine nu a auzit de faimosul "tratament cu zeama de varza pentru mahmureala"?!
- intareste sistemul imunitar
8 - Morcovii
- ajuta la buna functionare a ficatului, mai ales consumati sub forma de suc
- au un bogat continut de betacaroten (pe care organismul il transforma in vitamina A, folosita la intarirea sistemului imunitar)
- protejeaza si fortifica atat sistemul respirator, cat si pe cel digestiv
- ajuta la intarirea dintilor, oaselor si parului
- betacarotenul are un efect curativ in cazul bolilor de piele, cum ar fi eczemele, dermatitele si acneea (sucul de morcov se bea zilnic, in amestec cu suc de mar)
- se crede ca imbunatatesc vederea, mai ales pe timpul noptii
- reduc riscul aparitiei cancerului
- contin zaharuri naturale, care dau energie
- maresc cantitatea de lapte, in cazul femeilor care alapteaza