Avocado
Acest fruct cremos si suculent contine grasimi de cea mai buna calitate (acizi monsaturati) si ajuta organismul sa respinga absorbtia grasimilor periculoase (colesterolul rau). Bogat in luteina - substanta ce intareste vederea; vitamina B si potasiu - care reduc riscul de atac cerebral si boli cardiovasculare, avocado nu ar trebui sa-ti lipseasca niciodata din bucatarie.
Sfecla rosie
Pigmentul care ii da culoarea rosie, betacianina, este doar unul dintre fitonutrientii acestei radacinoase care ne mentin sanatoase. Sfecla rosie este, de asemenea, bogata in vitamina B, ceea ce inseamna ca protejeaza impotriva malformatiilor congenitale, cancerului de colon, osteoporozei si, in plus, contine cantitati importante de fibre si beta-caroten. Acum mai spui "Nu!" in fata unei portii de salata de sfecla?
CrucifereAdica varza, conopida si brocoli. Iata o familie puternica, ce lupta cu tarie in special impotriva cancerului de colon si a cancerului pulmonar.
Afine
Proaspete sau inghetate, micutele fructe vinetii sunt aliati redutabili in lupta cu inflamatiile, diabetul si bolile cardiace. Toate acestea datorita antioxidantilor si mai exact antocianinei (pigmentul care le da culoarea).
Verdeturi inchise la culoare
Frunzele de culoare verde inchis cum sunt cele de spanac, nap si sfecla mangold reprezinta o sursa excelenta de fier (important mai ales pentru femei), vitamina A si luteina, toate bune pentru vedere.
Familia Allium
Faceti cunostinta cu ceapa, prazul si usturoiul, adica familia Allium care ne ofera o serie de beneficii remarcabile. Reduc nivelul colesterolului din sange, regleaza tensiunea arteriala si impiedica dezvoltarea celulelor canceroase in prostata, stomac si colon. Ca sa nu mai amintim de proprietatile antibiotice cu care alunga din organism o mare varietate de specii microbiene.
Cereale integrale
Nu le consuma doar pentru ca sunt bogate in fibre, vitamina B, magneziu si mangan! Consuma-le pentru ca au un gust bun si pentru ca sunt foarte satioase, astfel incat nu trebuie sa te temi ca vei manca prea mult si te vei ingrasa.
Tumeric
Acesta este adesea folosit in medicina alternativa pe post de digestiv, accelerator de vindecare in caz de rani, anti-inflamator si calmant in dureri de dinti si luxatii.
Oregano
Superstarul alimentelor bogate in antioxidanti, jumatate de lingurita de oregano uscat aduce aceleasi beneficii pe care le aduce o salata intreaga de spanac! Pe langa acestea, oregano actioneaza si ca expectorant, atenueaza congestia si imbunatateste digestia.
Scortisoara
Medaliata cu aur la categoria ierburilor, detine printre cele mai mari cantitati de antioxidanti, regleaza nivelul zaharului din sange si mentine senzatia de satietate pentru o perioada indelungata.
Ghimbir, ardei rosu iute si piper negru
Caldura aceea intensa de pe limba instalata dupa consumul de condimente precum cele trei este data de prezenta gingerolului, capsaicinei si piperinei, compusi care accelereaza metabolismul. In plus, acestea au si un efect afrodiziac insa sunt de evitat in caz de febra sau bufeuri.
Iaurt
Cu fructe sau natural, iaurtul este o importanta sursa de calciu, fosfor si proteine. Spre deosebire de lapte, iaurtul adevarat contine probiotice, acele bacterii prietenoase care imbunatatesc digestia.
Citeste si: Super sanatate cu alimente alcaline