Dieta cretană

Vrei să să slăbeşti sănătos şi să-ţi menţii apoi silueta? Adoptă dieta mediteraneeană, ­bazată pe o alimentaţie uşoară şi plăcută, mai ales în acest sezon!
Inspirat din alimentaţia cretanilor, recunoscuţi pentru longevitate, regimul mediteraneean se bazează pe o piramidă a alimentelor.
Mai exact, există anumite mâncăruri care trebuie să fie consumate în fiecare zi, cum ar fi legumele şi fructele proaspete, dar şi alimente de care trebuie să te fereşti cât poţi (carnea roşie).
Ingredientul secret al dietei este uleiul de măsline.
Dieta nu numai că te ajută să ai o greutate adecvată vârstei şi înălţimii tale, dar te protejează de nenumărate boli.
Ca să aibă efect, trebuie să fie urmată cel puţin şase săptămâni. Ideal ar fi să o adopţi ca pe un stil de viaţă.
Beneficiile curei mediteraneene
Previne apariţia osteoporozei, mai ales la femeile aflate la menopauză şi la vârstnici. Condiţia reuşitei este să mănânci zilnic „alimentele mediteraneene", precum uleiul de măsline, peştele, brânza, şi să reduci consumul de carne roşie.
Protejează inima: scade colesterolul „rău“. Dieta are acest efect datorită peştelui gras, un ingredient nelipsit al mâncărurilor mediteraneene, bogat în Omega 3. Totodată, este redus riscul apariţiei unor afecţiuni precum angina pectorală, hipertensiunea, infarctul miocardic, cât şi a trombozelor.
Întăreşte imunitatea, potrivit cercetătorilor de la Spitalul Mount Sinai, din New York, SUA. Ei spun că dieta mediteraneeană conţine necesarul zilnic de vitamine, antioxidanţi şi de minerale.
Menţine silueta, fiindcă alimentele ­mediteraneene au un conţinut redus de grăsimi. Un studiu realizat la Universitatea Harokopia, din Atena, a demonstrat că persoanele care au trecut la dieta mediteraneeană au pierdut câte 0,43 centimetri din talie, la o lună după începerea regimului.
Uleiul de măsline virgin şi fructele oleaginoase (mai ales alunele), alimente de bază în această ­dietă, previn apariţia diabetului zaharat. Mai multe studii efectuate de-a lungul vremii au arătat că ris­cul de diabet a scăzut cu până la 50% în cazul persoanelor care au ţinut re­gimul.
Exemplu de meniu pentru o zi;
Mic dejun: 200 g fructe, două felii de pâine integrală, o cană cu lapte degresat, 150 g brânză slabă de vaci, o felie de şuncă de curcan, o cană cu apă
Prânz: 40 g linte ­fiartă sau 40 g macaroane cu tomate, 150 g peşte la cuptor sau fript, 100 g salată verde sau ­mazăre, 130 g fructe, o felie de pepene roşu sau galben
Cină: 100 g cartofi sau supă cu tăieţei, un ou, 120 g friptură de vită sau de pui la grătar, fie 300 g spanac fiert, morcovi sau 150 g de fructe, un pahar cu vin roşu, o cană cu apă, o mandarină
 
.