Acidul Omega 3 contribuie la slabire si in acelasi timp previne aparitia multor boli cronice, inclusiv a cancerului Din ce în ce mai multe studii şi cercetări arata cât de important şi benefic este acidul gras Omega 3, care se găseşte în uleiul de peşte. Uleiul de peste are in compozitie acizi grasi nesaturati cu lanturi lungi de atom de carbon, cei mai importanti fiind acidul eicoso-penta-enoic si acidul docoso-hexa-enoic, care sunt implicati in sinteza prostaglandinelor, reglatoare a numeroase procese biochimice.
Prostaglandinele sunt implicate in raspunsul imun, in functionarea corespunzatoare a aparatului cardiovascular, reduc nivelul colesterolului si al trigliceridelor, impiedica agregarea trombocitara scazand astfel riscul de arteroscleroza, hipertensiune arteriala si infarct de miocard. Deoarece reduc vascuozitatea sangelui, contribuie la imbunatatirea circulatiei sanguine, crescând aportul de oxigen al ţesuturilor. Alte studii recente au arătat că acidul gras Omega 3 luptă împotriva chegurilor de sânge. Însă, dacă un pacient ia în paralel şi medicaţie anticoagulantă trebuie să discute cu medicul dacă este bine să ia şi suplimente de ulei de peşte. Ofera protectie impotriva emboliilor prin acizii grasi Omega 3 pe care ii contine. Este astfel prevenita formarea chiagurilor care infunda arterele si pot provoca un infarct miocardic. Reduce fibrinogenul, factor care determina formarea chiagurilor; reduce riscul de aparitie a unui atac de apoplexie; reduce vascozitatea sangelui, contribuind astfel la imbunatatirea circulatiei sanguine si la cresterea aportului de oxigen al tesuturilor; scade colesterolul si nivelul trigliceridelor; impiedica agregarea trombocitara scazand riscul de ateroscleroza si hipertensiune arteriala.
In concluzie, Omega 3 scade tensiunea arterială, stimulează regenerarea ţesuturilor, previne apariţia bolilor astmatice la copii si adulţi, acţiune antiinflamatorie şi antioxidantă, adaptogenă, vitaminizantă.
În urma unui studiu efectuat în China s-a observat că în zonele geografice în care s-a înregistrat un consum ridicat de Omega 3 preponderenţa depresiei a fost foarte mică, astfel fiind generat interesul de se utiliza acidul graşi Omega 3 ca antidepresiv. Cecetătorii chinezi au monitorizat 10 experimente medicale cu o durata de minimum 4 săptămâni. În aceste experimente au fost folosite două tipuri de acizi graşi Omega 3 pentru tratarea depresiei sau a tulburărilor bipolare. Uleiul de peste reduce vatamarea creierului, are actiune antidepresiva si antimaniacala fiind si un bun stabilizator al dispozitiei, ajuta in deficitul de atentie, in probleme de invatare si comportament inclusiv impulsivitate, anxietate, accese de furie si probleme cu somnul Acidul DHA contribuie la reglarea serotoninei (un neurotransmitator cunoscut pentru insusirea sa de a da buna dispozitie) Pentru a funcţiona, creierul nostru are nevoie de o substanţă - acidul docoso-hexa enoic (DHA), care se gaseste în grasimile tip omega 3, stimulatoare ale proceselor cerebrale. In perioadele de suprasolicitare intelectuala, doua-trei capsule de ulei de peste au rolul de a furniza creierului energia necesara.
Alte studii au arătat că Omega 3 aduce anumite beneficii în cazul sclerozei multiple.
Omega 3 îi ajută pe copii să se dezvolte armonios, le corectează deficitul de atenţie, îi ajută să înveţe mai bine şi le îmbunătăţeşte sănătatea cardiovasculară. Într-un studiu recent, copiii cu simptome de tulburări de dezvoltare a coordonării care au luat suplimente de Omega 3 au prezentat îmbunătăţiri în activităţile de citire, ortografie şi în comportament, în decurs de trei luni. Creste rezistenta organismului in fata virusilor si a germenilor patogeni, creste rezistenta la infectii.
Alte studii recente au arătat că Omega 3 reduce riscul apariţiei diabetului de tip 1, cu 55%. Are actiune hipoglicemianta. Este cunoscut faptul ca, la diabetici, riscul aparitiei bolilor cardiovasculare este de cinci ori mai mare. La eschimosi se constata un nivel scazut al lipidelor in sange si o toleranta normala la glucoza. In conditiile unui consum crescut de glucide (obisnuit in tarile occidentale), nivelul lipidelor din sange creste iar toleranta la glucoza scade, favorizand astfel aparitia diabetului.
Incetineste evolutia procesului de imbatranire prin efectul de distrugere al radicalilor liberi; Stimuleaza sinteza de colagen, protejand pielea, marindu-i elasticitatea si oferindu-i un aspect tineresc. Inlatura migrenele si durerile de cap intarind vederea.
Conform altui studiu, din Statele Unite ale Americii, suplimentele nutriţionale care conţin acizi graşi Omega 3 ajută la combaterea simptomelor pentru dureri de spate şi de gât. Este antiinflamator cu efecte deosebite in inflamatii cronice cum ar fi afectiuni reumatismale. Se constata astfel ameliorari semnificative in anchilozarile si durerile articulare. Doua lingurite de ulei de peste, luate zilnic, ajuta la diminuarea numarului de calmante luate de persoanele care sufera de artrita, potrivit dailymail.co.uk. Cercetatorii au declarat ca multi dintre pacientii care au luat uleiul de peste au reusit sa reduca doza de medicamente antiinflamatoare cu mai bine de 30%.
Descoperirile au aratat ca acest tip de ulei reprezinta o metoda naturala si ieftina de a ajuta suferinzii de artrita reumatoida, una dintre cele mai raspandite forme de artrita. S-a constatat ca ibuprofenul si alte medicamente antiinflamatoare fara steroizi prescrise milioanelor de pacienti in fiecare an au efecte secundare. Folosirea pe termen lung a unor doze mari de astfel de medicamente poate dubla riscul producerii unui atac de cord sau aparitiei unor boli cardiace.
Deoarece acizii grasi nesaturati din uleiul de peste cresc sinteza prostaglandinelor ei au si efecte antiinflamatoare, fiind recomandati in tratamentul afectiunilor reumatismale. Astfel dupa cateva luni de tratament cu ulei de peste, durerile matinale se ameloioreaza cert.
Este echilibrator al sistemului imunitar cu efecte deosebite in afectiuni autoimune (astm bronsic, artrita reumatoida, lupus, scleroza multipla, psoriazis ) si in orice alta dezordine imunitara.
Acizii grasi Omega 3 actioneaza si asupra sistemului imunitar, crescand rezistenta la infectii. Se mai pot recomanda si in unele boli ale sistemului nervos (scleroza in placi).
Administrarea uleiului de peste s-a dovedit a fi utila si in protejarea pielii.
Contracareaza efectele fumului de tigara. La fumatorii care consuma ulei de peste scade riscul de aparitie de boli cronice pulmonare: bronsita, emfizem. Studiile anterioare au demonstrat ca uleiul de peste ajuta la prevenirea bolilor de inima, a cancerului, a depresiei si a bolii Alzheimer.
Opreste dezvoltarea celor mai frecvente tipuri de cancer: mamar, pancreatic, prostata, colon, leucemii. Astfel, component principal al unui tratament anticancerigen, uleiul de peste ajuta la vindecarea cancerului la san.
In cazul studiului realizat de un grup de cercetatori americani de la Universitatea Indiana, acizii grasi Omega-3 din ton, hering, sardine si macrou au fost amestecati cu propofol, compusul rezultat injumatatind raspandirea celulelor canceroase, iar ritmul de crestere a tumorilor a fost redus cu 30%. Uleiul de peste este folosit si pentru detoxifierea organismului. O cura de doua saptamani cu ulei de peste (sub forma de capsule) actioneaza asupra circulatiei sangvine fluidizand-o, si impiedica depunerea colesterolului pe artere.
Surse
Acest acid gras atât de necesar corpului uman se obţine mai greu din alimentaţie. De aceea, medicii recomandă suplimentele. Dar nu s-a putut stabili cu precizie care este cantitatea zilnică necesară de Omega 3, pentru că dieta unui om variază foarte mult. În plus, şi capacitatea corpului de a absorbi acizii Omega 3 diferă de la om la om.
Specialiştii recomandă un consum de 365 de mg, iar atunci când se iau tablete ce conţin ulei de peşte să se ia în paralel şi suplimente cu vitamine. Acidul Omega 3 ajută la asimilarea mai bună a acestor suplimente.
Deşi studiile trebuie continuate, acest acid este recomandat celor care suferă de epilepsie sau alte boli de aceeaşi natură, pentru că fortifiază organismul.Concentratia cea mai mare in acizi grasi nesaturati Omega 3 o au somonul si heringul
Omega 3 este, alături de Omega 6 ( care se găseşte în cereale), unul dintre acizii graşi esenţiali pentru organism. Între cei doi acizi trebuie să existe un echilibru. În timp ce organismul îşi procură din cereale cantitatea necesară de Omega 6, cu Omega 3 lucrurile stau diferit.
Pe lângă faptul că acest acid se poate lua din peşte şi, mai ales, din uleiul de peşte, el se găseşte şi în anumite plante. Surse foarte bune de Omega 3 sunt germenii de grâu, boabele de soia, nucile şi uleiul de seminţe de in. Acestea sunt cele mai bune surse de Omega 3, după peşte (ton, somon, hering şi sardine). Omega 3 se găseşte în catităţi mici şi în seminţele de floarea soarelui, în avocado, în uleiul de măsline şi în anumite cereale.dupa o luna de tratament cu miraculoasele capsule de ulei de peste este indicat sa se faca pauza de 10-20 de zile.