Anghinarea (Cynara scolymus) in slabire

Anghinarea (Cynara scolymus) este o specie de plante erbacee perenă, din familia compozitelor, genul Cynara, care înflorește vara—toamna, originară din regiunea mediteraneeană, cultivându-se pentru solzii cărnoși ai inflorescenței și pentru receptaculiii florali care sunt comestibili.
Anghinarea se folosește în gastronomie, în terapii, dar poate fi întâlnită și ca plantă ornamentală. Bulbul florii , se foloseşte cu un succes aparte în Spania şi Italia în gastronomie. În Sicilia, în Italia, exista chiar o sărbătoare închinată anghinării , unde se mănâncă doar mâncăruri preparate cu anghinare, zeci de tipuri de preparate. În Spania, şi mai ales în regiunea de Navarra , perioada recoltării bulbului de anghinare şi a altor verdeţuri ale aceluiaşi anotimp se consideră sărbătoare a regiunii de Navarra , iar toate mâncărurile preparate în restaurantele şi casele din Navarra se fac cu respectivele verdeţuri , printre care anghinarea este un ingredient principal.
Anghinarea are un conținut ridicat de ulei, care poate fi folosit drept combustibil, alternativă pentru centralele termice.
În medicina naturistă, la prepararea produselor naturale pe bază de anghinare, se utilizează rădăcinile și frunzele de anghinare. Toate aceste produse sunt considerate remedii naturale excelente în tratarea și vindecarea diverselor afecțiuni ca de exemplu: afecțiuni hepatice, afecțiuni ale circulației sangvine și afecțiuni renale.
De asemenea, anghinarea mai poate fi consumată și în stare proaspătă, fiind astfel apreciată pentru efectele ei vindecătoare în tratarea diareei cronice în special, precum și în tratarea diabetului, hemoroizilor, vomismentelor și migrenelor. Preparatele naturale din aghinare ajută la vindecarea constipației (sucul de anghinare), afecțiunilor ficatului (ceai de anghinare), reumatismului (ceai de anghinare).
Cercetătorii germani au confirmat în anul 2000 că extrasul de anghinare are efectul de a reduce colesterolul, putând juca astfel un rol important în prevenirea aterosclerozei şi a bolilor arterelor coronariene.
Proprietaţile curative ale anghinarei
Anghinarea prezintă numeroase efecete curative, între care:
  1. Scade colesterolul, fiind utilă persoanelor cu colesterolemie crescut ă.
  2. Facilitează digestia prin reglarea secreţiei biliare şi favorizarea eliminării sucurilor biliare în duoden. Aceste sucuri sunt esenţiale pentru digestia lipidelor.
  3. Este un bun diuretic menţinând fluxul renal şi asigurând eliminarea toxinelor din organism.
  4. Stimuleaza ficatul să secrete suc si totodată favorizează eliminarea lichidului biliar acumulat in vezica biliară în timpul digestiei, fiind utilă în dispepsii. De asemenea anghinarea stimulează regenerarea celulelor hepatice.
  5. Previne apariţia canceruli de colon, pentru că , rădăcina de anghinare conţine o polizaharida asemanatoare cu amidonul, numită inulina, care ajută la mentţnerea unei flore intestinale sănătoase.
  6. Este utilă în afecţiuni digestive, enterocolite, reflux acid, constipaţie.
  7. Este indicată în astenia psihică, fiind şi un tonic nervos
 
.